آجر فشاری
آجر یکی از قدیمی ترین و اصلی ترین مصالحی است که در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد .آجر ها اشکال و انواع متنوعی دارند که هر کدام دارای کاربرد متفاوتی است. آجر فشاری یکی از متریال های سنتی است و به علت مزایایی که دارد یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است .آجرهای فشاری به آجر های گری، آجرهای زبره و یا توپر معروف هستند .
آجرهای فشاری از آن جهت به این نام یاد میشوند که اغلب به روش سنتی و با دست ساخته میشوند و هنگام خشت زدن با انگشت به گوش های گل در قالب فشار وارد می شود. وزن آجر فشاری بین ۲ تا ۴ کیلوگرم است از آجر فشاری در زیر کاری و سفت کاری سازه استفاده می شود ؛ همچنین این آجر در استحکام ساختمان نقش به سزایی دارد. آجر فشاری انواع مختلفی دارد که در ادامه با آنها آشنا می شوید.
انواع آجر فشاری
آجر فشاری قرمز
- آجر فشاری ماشینی
- آجر فشاری کوره ای
کاربرد آجر فشاری
آجر فشاری به علت استحکام و مقاومت بالایی که در برابر فشار دارد ؛در پی ریزی بنا یا فونداسیون قابل استفاده است همچنین استفاده از آجر فشاری بین تیرآهن ها مرسوم است.
- از آجر فشاری برای ساخت دیوارهای حمال یا باربر نیز استفاده می کنند.
- این آجر در دیوار چینی طبقات ساخت طاق ضربی و تیغه های جداکننده کاربرد دارد.
- برای ساخت خانه های ویلایی و یک طبقه و همچنین دور چینی دیوار حیاط خانه ها ؛ می توان از آجر فشاری استفاده کرد.
مزیت اجر فشاری
- یکی از ویژگیهای خوب آجرفشاری جذب بالای آب در آن است و به همین علت برای مناطق مرطوب به ویژه مناطق شمالی کشور بسیار کاربردی است ؛ همچنین جذب آب باعث می شود چسبندگی زیادی با ملات سیمانی داشته باشد و در استحکام ساختمان نقش مهمی را ایفا کند.
- آجر فشاری به علت توپر بودن آن در مقایسه با آجر های دیگر، دوام و طول عمر بالاتری دارد به طوری که قادر است عمری در حدود ۲۰۰ سال داشته باشد .همچنین در این مدت عملکرد استحکام خود را به خوبی حفظ می کند.
- این آجر در برابر یخ زدگی از خود مقاومت نشان می دهد و برای ساختمان سازی در نواحی سردسیر می تواند انتخاب مناسبی باشد.
- در دسترس بودن ، یکی دیگر از مزیت های آجر فشاری است. به علت کاربرد زیاد در صنعت ساختمان سازی تولید و عرضه این آجر در بازار بسیار زیاد است به گونه ای که می توان به راحتی و در هر شهری این محصول را خریداری کرد.
- آجرفشاری قابلیت بازیابی دارد ؛ یعنی از متریال آن میتوان بارها با استفاده کرد. از این رو در حفظ منابع طبیعی و جلوگیری از تخریب محیط زیست بسیار موثر است.
معایب آجر فشاری
- آجر فشاری عایق حرارتی خوبی نیست و باعث میشود گرما از داخل خانه خارج شود.
- از معایب آجر فشاری می توان به سنگینی وزن اشاره کرد این آجر وزن کلی ساختمان را بالا میبرد و برای ساختن آپارتمان های چند طبقه کاربرد ندارد.
- آجر فشاری با گذشت زمان دچار تغییر شکل و خوردگی می شود و اگر از آن به عنوان نما استفاده شده باشد؛ پس از مدتی زیبای نمای ساختمان را از آن می گیرد.
سخن اخر
امروزه به دلیل پیشرفت و گسترش ساخت و ساز، همچنین افزایش جمعیت ،ساختمان سازی شکل دیگری به خود گرفته است به گونهای که اگر از کوچه ها و محله های یک شهر عبورکنیم؛ ساختمانهای چند طبقه و برج های آسمان خراش نظر ما را به خود جلب می کنند. در سال های اخیر بنا های سنتی و کلاسیک جایگاه خود را به ساختمان های مدرن داده اند و مصالح قدیمی همچون آجر فشاری با وجود مزیتهای فراوان طرفداران خود را از دست داده اند و کم کم باید شاهد برکناری این مصالح از صنعت ساختمان سازی باشیم.